Fermentované (zkvašením konzervované) potraviny, které naše babičky vyráběly doma a měly je v zásobě na každou zimu, v poslední době dostávají nový, moderní význam.
Zelí, kysané okurky (kvašené), domácí jogurt, kefír. Tyto potraviny jsou totiž zdrojem bilionů „přátelských“ bakterií, kvasinek a jiných mikroorganismů. Víme, že nám mohou pomoci s trávením a „spravit žaludek“, když si ho něčím pokazíme, dokonce ale mají řadu dosud méně známých prospěšných vlivů na organismus.
1/ pomáhají léčit průjem, který vyvolávají antibiotik (která nicí i bakterie tam, kde nemají, například ve střevě), průjem způsobený přemnožením „zlých“ bakterií ve střevě (tzv. průjem cestovalelů). Kefír, kysané mléko a přírodní jogurty jsou ideálním doplňkem léčby antibiotiky.
2/ zdravé bakterie mohou zlepšovat dokonce psychické potíze a duševní poruchy, deprese, patologickou tíseň, autismus. Možná mohou dokonce zlepšovat paměť.
3/ bakterie z jogurtu, nebo zkvašené zeleniny mohou pomáhat rozpouštět cholesterol ve střevě a tak snižovat jeho vstřebávání do krve a chrání tak naše cévy a srdce.
4/ některé studie tvrdí, že děti maminek, které jedly jogurt a pily kefír, trpí méně často ekzémem.
5/ bakterie a kvasinky v těchto potravinách mohou pomáhat snižovat potíže lidem trpícím záněty tlustého střeva (kolitida) a řadí se tak mezi „protizánětlivé“ potraviny.
7/ u některých bakterií (např. Lactobacillus crispatus) bylo prokázáno až 50% snížení výskytu zánětu močových cest u žen, které ho pravidelně konzumovaly, u jiných zase snížení počtu infekcí horních cest dýchacích.
A tak se nám po letech vybavují slova hrdiny českého seriálu: „okurky a zelé – živobytí celé“.
Jde o produkty zkvašené, ne naložené do octa. Protože se jedná o pochoutky, nemělo by nám jejich zařazení do jídelníčku vadit a můžeme si je dopřávat pravidelně, s pocitem, že se vlastně tak trochu jídlem léčíme.