Základem zdravé stravy jsou zdravé cukry – k nim patří ty, které se pomalu tráví – tedy zejména ty složené v celozrnném pečivu, neloupané rýži, bramborách, luštěninách.

 

Velmi důležitý je pravidelný příjem zdravých bílkovin, k nim patří ryby, drůbež, králíci, ořechy, luštěniny, houby. Naopak bychom měli omezit červené maso – hovězí, telecí a vepřové – tato masa jsou méně zdravá (obsahují nebezpečné tuky) a jejich spotřeba mimo jiné vede k „přetěžování“ naší planety. Občas si z kopýtka vyrazit můžeme, ale jen občas. Víte, že produkce červeného masa je jedním ze tří největších zdrojů skleníkových plynů a ničí naši Zem?

 

Barevná, štavnatá a chutná zelenina a ovoce, čím více, tím lépe. U ovoce jen pozor na sladké odrůdy, tady hrozí, že bychom s nimi mohli jíst více cukrů, než je zdrávo. Hrozen vína nevadí, kilo už je moc.

 

Pijte dost čisté vody, je důležitá pro očistu organismu, pro naši imunitu a také se s ní lépe hubne a udržuje čistou hlavu. Nepijte slazené nápoje, je v nich příliš jednoduchých cukrů. V litru slazené limonády může být i 20-40 kostek cukru a ty bychom samotné jistě za odpoledne nesnědli.

Vláknina v ořeších, zelenině, celozrnném pečivu a jinde je prospěšná tím, že na sebe váže nezdravé tuky, čistí důkladně naše střeva a také má málo kalorií, po vláknině nepřibereme, budeme mít pravidelné zažívání.

Možná to bude pro nás překvapení, ale tuky jsou důležité. Mezi tuky jsou jak ty zdravé, tak i nezdravé. Mezi zdravé, královské tuky patří olivový olej, lněný olej, rybí tuk, oleje z různých ořechů a mezi ty nezdravé patří tuky z červeného masa a uzenin. Malé množství másla, stejně jako jedno, dvě vejce denně jsou zdraví prospěšné. Opět, když jednou, dvakrát za zimu zhřešíme chlebem se sádlem, celkově svému organismu z dlouhodobého pohledu ublížit nemůžeme.

V zimě je dobré doplnit některé vitamíny, zejména C, D a vitaminy B. Nemusíme je brát denně, stačí v zimních měsících třeba ob den, nebo jen dvakrát, třikrát týdně. Vitamin D ovlivňuje naši imunitu ale i psychiku a pomáhá bojovat proti zimní mrzutosti.

Malé množství alkoholu (deci až dvě deci vína) nemusí škodit, u červeného vína někteří odborníci věří v jeho prospěšnost. Větší množství alkoholu je jednoznačně nezdravé.

Malé množství alkoholu (deci až dvě deci vína) nemusí škodit, u červeného vína někteří odborníci věří v jeho prospěšnost. Větší množství alkoholu je jednoznačně nezdravé.