
Souvisí naše stravovací návyky s rizikem onemocnění cévní chorobou, cukrovkou a nebo dokonce rizikem onemocnění rakovinou?
Ano, vědecký výzkum v posledních letech opakovaně prokázal, že strava s vysokým podílem červeného masa, rafinovaných tuků, uzenin, sladkých nápojů, cukru a bílého pečiva má takzvaný prozánětlivý potenciál. Vede k procesu, který připomíná zánětlivé onemocnění a poškozuje naše cévy a imunitu, dokonce vede ke zvýšení rizika výskytu nádorů a cukrovky. Naopak strava bohatá na zeleninu, ovoce, vlákninu (tmavé pečivo, ořechy, neloupaná rýže, semínka), čaj, káva a dostatek pohybu omezují zánětlivé procesy a imunitu posilují. U nádorů tlustého střeva se udává při „protizánětlivé“ stravě snížení rizika až o 40% (Harvard Medical School, duben 2018). Obecně platí, že čím je potrava více průmyslově zpracovaná (uzeniny, slané výrobky, cukr, ztužené tuky, sladkosti, limonády, konzervy) tím je nezdravější a naopak, čím je strava přirozenější a podobnější tomu, co jsme jedli po stovky tisíc let evoluce člověka (ořechy, zelenina, semínka, ovoce, bílé maso, čerstvé a málo zpracované produkty) tím je zdravější. A co se týče pohybu – i několik dvouminutových procházek denně je ověřeným receptem na zlepšení stavu organismu a snížení ukazatelů „zánětlivé“ reakce.